Neurofeedback terapija

Aktivnost u Vašem mozgu određuje sve što osjećate i radite.

Neurofeedback je način treniranja moždanih aktivnosti; to je biofeedback za mozak. Da bismo razumjeli neurofeedback, prvo se moramo upoznati s moždanim valovima. U nastavku slijedi kratki i pojednostavljeni opis moždanih valova.

Moždani valovi su električni impulsi proizvedeni kao produkt rada naših moždanih stanica (neurona) dok komuniciraju jedna s drugom. Oni su korijen našeg funkcioniranja (naših misli, emocija, ponašanja). Kako mijenjamo naše raspoloženje ili ponašanje, tako se i moždani valovi mijenjaju. Na primjer, kada su u našem mozgu dominantni spori moždani valovi osjećamo se umornije, usporeniji smo, teže održavamo pažnju i koncentraciju. Što su dominantniji brži moždani valovi, to se mi osjećamo odmornijima i spremnima na akciju. Kod izrazito brzih moždanih valova osjećamo se anksiozno, razdražljivo ili smo na pretjeranom oprezu.

Inače poznati elektroencefalogram (EEG) je mjerni instrument kojim mjerimo različite tipove moždanih valova koji stvaraju neku ritmičku aktivnost mozga.

ŠTO ZA NAS ZNAČE MOŽDANI VALOVI?

Način funkcioniranja našeg mozga i naše svakodnevno funkcioniranje su nerazdvojni procesi. Kada su naši moždani valovi deregulirani, za sobom će povući probleme u emocionalnom stanju te fizičkom i mentalnom zdravlju. Istraživači su dosad identificirali niz profila moždanog funkcioniranja i raznih emocionalnih i neuroloških stanja.

Pretjerana pobuđenost određenih regija mozga povezana je s anksioznim poremećajima, problemima sa spavanjem, noćnim morama, impulzivnošću, ljutnjom, agresijom, razdražljivošću, kroničnom boli u živcima, spastičnosti i sl.

Značajno snižena pobuđenost određenih regija mozga dovodi do određenih depresivnih stanja, deficita pažnje, nesanice i kronične boli.

Nestabilnost u moždanim ritmovima povezana je sa tikovima, opsesivno-kompulzivnim poremećajem, agresivnim ponašanjem, bijesom, bruksizmom, napadima panike, biplornim poremećajem, migrenama, narkolepsijom, epilepsijom, apnejom u snu, tinitusom, itd.

Delta valovi

(0.5 do 3 Hz)

Theta valovi

(3 do 8 Hz)

Alpha valovi

(8 do 12 Hz)

Beta valovi

(12 do 38 Hz)

Neurofeedback je terapijska metoda koja pomoću medicinskog aparata snima i analizira aktivnosti moždanih valova klijenta (EEG-a) i potom ih pretvara u korisne povratne informacije (feedback) o tome kako mozak funkcionira. Feedback je klijentu prikazan u obliku video igrice/crtića ili filma.

Koristeći neinvazivne tehnike EEG-a (elektroencefalografa) za mjerenje moždanih valova, pomoću neurofeedbacka, mozak se može „vidjeti u ogledalu“. S tim informacijama, on može uspostaviti ponovnu bolju regulaciju s ciljem poboljšanja svojeg funkcioniranja.

Iako je tehnologija vrlo sofisticirana, sam postupak neurofeedbacka je izuzetno jednostavan, bezbolan i neinvazivan. Klijenti ga opisuju kao ugodan i opuštajući tretman. To je znanstveno dokazan način kojim se poboljšava način funkcioniranja mozga kroz intenzivan trening mozga.

Kako neurofeedback funkcionira?

Prvenstveno treba naglasiti kako je neurofeedback trening ugodan i opuštajući tretman.

Cilj neurofeedbacka je naučiti mozak da ostvari svoju optimalnu razinu funkcioniranja i da ostane na toj razini. Neurofeedbackom učimo pospješivati moždanu aktivnost na isti način kao što učimo i svaku drugu vještinu- preko povratne informacije (feedbacka) i ponavljanja.

Na površinu glave postavljaju se elektrode prema unaprijed određenom protokolu, ovisno o simptomima stanja/teškoće. Elektrode detektiraju moždane valove koji se u realnom vremenu očitavaju i obrađuju na računalu. Elektrode isključivo služe za detekciju moždanih valova i ne mogu nanijeti ozljedu niti se njima dovodi električna energija u mozak.

Za vrijeme neurofeedback tretmana računalo obrađuje moždane valove i ostale informacije koje su dio ovog procesa kako bi se osobi koja je u tretmanu pružilo povratnu informaciju (feedback) o funkciji njegovog vlastitog mozga i uči se boljoj samoregulaciji. Povratna informacija se predstavlja na više načina, a najčešće putem promjene u zvuku i slici na video zapisu, odnosno simulaciji koja nalikuje igrici.

Mnogi neželjeni obrasci ponašanja, poremećaji i oboljenja uzrokovani su upravo dereguliranom moždanom aktivnošću. Pomoću neurofeedbacka klijenti uče kako kompenzirati tu deregulaciju i postići veću funkcionalnost te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti svoje simptome.

Neurofeedback u većini slučajeva ima pozitivan, trajan učinak, ali u određenim stanjima cikluse tretmana je potrebno ponavljati. Kroz takav proces učenja vodi vas educirani neurofeedback terapeut.

Za pozitivan efekt od neurofeedback treninga neophodno je razumijevanje i dobra suradnja terapeuta i klijenta (odnosno njegovih roditelja ukoliko se radi o manjem djetetu). Komunikaciji se posvećuje velika pažnja jer od suradnje sa Vama uvelike ovisi učinkovitost treninga. Terapeutski odnos je prije svega temeljen na otvorenosti i povjerljivosti, a koji ima svoj zajednički cilj- pomoći klijentu da postigne samoregulaciju.


Kome je namijenjen neurofeedback trening?

Pojedinci bilo koje dobi mogu osjetiti dobrobiti EEG treninga. Neurofeedback može pomoći kod različitih razvojnih problema. Neka od najučestalijih poteškoća kod djece su:

 • pervazivni razvojni poremećaji (Autistični poremećaj, Aspergerov poremećaj)

 • poremećaji pažnje (ADHD/ADD)

 • poteškoće s učenjem/pisanjem/računanjem

 • poremećaji komuniciranja

 • poremećaj motoričkih vještina

 • noćno mokrenje

 • noćne more

 • tikovi

 • impulzivnost

 • samoozljeđujuća ponašanja

 • agresivnost

 • epilepsija

Neurofeedback može pomoći adolescentima i odraslima koji se bore sa:

 • anksioznošću

 • depresijom

 • PTSP-om

 • anoreksijom i bulimijom

 • uporabom droge i alkohola

 • nesanicom/učestalim buđenjem preko noći

 • kroničnom boli, uključujući PMS

 • stresom

 • astmom

 • demencijom

 • Parkinsonovom bolesti

 • posljedicama moždanog udara ili ozljeda mozga

 • konstipacije (zatvora)

 • epilepsijom

 • povišenog krvnog tlaka

 • migrena i drugih specifičnih smetnji

Neurofeedback se uspješno primjenjuje kod klijenata koji već imaju dobre rezultate na svom području djelovanja, a žele postati još bolji (menadžeri, sportaši, glazbenici). Za njih osmišljavamo individualne programe s ciljanim trening protokolima koji potiču specifične moždane funkcije.

Dostizanje vrhunske izvedbe u nekoj aktivnosti omogućeno je pojedincu postizanjem specifičnog mentalnog stanja u kojem je potpuno angažiran u nekoj aktivnosti, ima fokusiranu pažnju i dovoljno je opušten da uživa u tome što radi. Vrhunska izvedba često postavlja visoke standarde uspješnosti.

Kako bi se postigla vrhunska izvedba („peak perfomance“) klijent preko neurofeedbacka postiže mentalno smirenje, kontrolu impulsa, fiziološku i emocionalnu stabilnost i smirenost te trenira finu motoriku.


Zašto je Othmerova metoda učinkovita?


U klasičnom neurofeedbacku treniraju se standardni frekvencijski pojasevi, primjerice trening omjer beta i theta valova, trening senzomotornog ritma i slično. Temeljem tih provjerenih neurofeedback protokola, Othmeri su u posljednjih 25 godina razvili jednu drugačiju vrstu treninga. Parametri feedbacka su optimizirani isključivo na temelju učinka na klijenta uz kontinuirani razvoj i poboljšanje na planu hardvera i softvera. To je dovelo do činjenice da su danas signali na kojima treniramo u Othmerovoj metodi najčešće vrlo niske frekvencije tzv. ILF trening (Infra Low Frequency).

Za doživljaj klijenta tijekom NFB treninga ključna razlika je u tome što tijekom klasičnog neurofeedbacka dobije zadatak koji mora svjesno postići – podići određene valove a druge smanjiti, dok u Othmerovoj metodi klijent samo opaža funkcije svog mozga kroz feedback, a mozak odrađuje sve drugo bez našeg svjesnog utjecaja. Proces samoregulacije započinje spontano, potaknut informacijama iz feedbacka koje određuje terapeut. Cilj svakog treninga je postići jedno budno opušteno stanje u kojem mozak može najbolje trenirati. Važno je samo da mozgu damo preciznu povratnu informaciju o njegovom funkcioniranju putem moderne tehnologije.

Othmerova metoda se primjenjuje preko 25 godina, i dalje se vrlo brzo razvija. Mnoge ugledne klinike u Hrvatskoj i u svijetu koriste upravo ovu metodu. Procjenjuje se da trenutno ima preko 5000 terapeuta po Othmerovoj metodi.
1. Individualne konzultacije i inicijalna procjena

U prvom koraku identificiramo probleme na kojima klijent želi raditi te provodimo procjenu simptoma. Na temelju rezultata koje dobijemo odlučujemo da li će neurofeedback kao opcija tretmana u specifičnom kontekstu biti koristan, razjašnjavamo očekivanja i određujemo željene ishode. Iz svih dobivenih informacija terapeut izrađuje osobni plan tretmana.

2. Ciklus treninga

Trajanje programa i dinamika rada se definiraju individualno. Treba imati na umu da, što je problem na kojem se radi kompleksniji i zahtjeva rad na nekoliko izvršnih/senzornih/motoričkih funkcija, to je potreban veći broj odrađenih treninga kako bi se uklonili neželjeni simptomi. Optimalna učestalost treninga je 2 do 3 puta tjedno.

3. Završna procjena

Završna procjena se pravi u pravilu nakon završetka tretmana kako bi se ustanovilo na kojim područjima i u kojoj mjeri su se simptomi reducirali.